Operator date cu caracter personal nr. 16115

  • image one
  • image two
  • image three
  • image four
  • image five

Programe nationale de sanatate

Programele nationale sunt un ansamblu organizat de activitati si servicii, instituite prin lege in scopul prevenirii si tratatarii unor boli cu consecinte grave asupra starii de sanatate a populatiei si, in unele cazuri, cu risc epidemiologic crescut. Activitatile profilactice si tratamentul specific acestor boli sunt finantate din Bugetul statului si din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, in limite stabilite anual prin Legea Bugetului de Stat.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este autorizata sa incheie si sa deruleze contracte de achizitii publice pentru medicamentele si materialele specifice necesare realizarii programelor de sanatate ale caror cheltuieli si cuprind in bugetul acesteia

Programe nationale in care Spitalul Municipal Dorohoi participa:

1.2. Subprogramul de tratament al bolnavilor cu tuberculoza
2.2. Subprogramul de tratament si monitorizare a persoanelor cu infectie HIV/SIDA si tratamentul post expunere
2.3. Supraveghere si control al bolnavilor cu tuberculoza
5. Programul national de diabet zaharat

Cine poate beneficia de programele nationale de sanatate?

Beneficiarii programelor nationale de sanatate sunt:
- persoanele asigurate care prezinta afectiuni incluse inprogramele nationale;
- persoanele care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte surse si prezinta afectiuni incluse in programele nationale.

Cum poate beneficia un bolnav de programele nationale?

Pentru persoanele asigurate, cel mai important este sa efectueze controlul periodic anual, in scopul depistarii precoce a bolilor cronice. In cazul suspectarii existentei unei afectiuni cronice, medicul de familie va indruma asiguratul catre un medic specialist. Acesta va confirma sau va infirma suspiciunea si va stabili daca pacientul indeplineste criteriile si momentul includerii in subprogram, cu incadrarea in bugetul aprobat. Pentru unele programe exista si lista de asteptare.
Persoanele neasigurate pot beneficia. de asemenea, gratuit de programele nationale de sanatate din momentul diagnosticarii unei boli cuprinse in aceste programe. Neasiguratii care suspecteaza ca au o asemenea boala trebuie sa se prezinte la un medic specialist, care va confirma sau infirma suspiciunea.