Facilitati de transmitere a coordonatelor GPS la initierea apelului 112

Generalitati
Conform OUG nr. 34/2008, centrele unice pentru apeluri de urgenta primesc si inregistreaza automat apelurile de urgenta communicate prin telefon, radio, dispozitive automate de anuntare, semnalizare, alarmare ori prin alte mijloace, confirmand si localizand, pe cat posibil, apelurile primate.
Conform deciziei ANCOM nr. 1023/2008 (Autoritatea Natională pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii), furnizorii de telefonie mobila au obligatia de a transmite informatia de localizare primara la initierea fiecarui apel catre 112, sub forma unui identificator de celula si, acolo unde exista mai multe sectoare, sub forma unui sector de celula (cell ID/sector ID). Aceasta solutie de localizare primara este implementata in SNUAU din anul 2008.
Avand in vedere necesitatea imbunatatirii preciziei de localizare a apelurilor de urgenta, pe langa tehnica de localizare primara de tip cell ID, STS a dezvoltat doua solutii software alternative pentru terminalele mobile inteligente, in vederea transmiterii catre serviciul de urgenta a informatiilor de localizare avansata, pe durata apelului la 112, Geolocation 112 si aplicatia „Apel 112” pentru mobil.

Aplicatia Apel 112
La data de 15 februarie 2019, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a lansat aplicatia "Apel 112" pentru telefoane mobile, care permite transmiterea coordonatelor GPS in momentul initierii unui apel catre Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112. Astfel, agentiile specializate pot interveni mai rapid si efficient pentru a creste sansele de salvare in situatii care pun in pericol viata, proprietatea si mediul inconjurator.
Apel 112 este o aplicatie pentru telefoanele mobile cu sisteme Android si iOS, capabila sa genereze infomatia de localizare si sa transmita pozitia geografica a telefonului.
Aplicatia foloseste conexiunea de date (internet) si serviciul de localizare ale telefonului mobil (GPS) pentru a transmite catre sistemul informatic al serviciului de urgenta 112 informatia de localizare in format AML (Advanced Mobile Location), continand coordonatele geografice ale telefonulului mobil.
Aplicatia este gratuita si poate fi descarcata pe telefoane din magazinele de aplicatii Google Play si AppStore si nu necesita inrolarea utilizatorului intr-un sistem informatic al SNUAU.
La prima accesare a aplicatie Apel 112 este necesar ca utilizatorul sa accepte Termenii si Conditiile. Totodata, pentru a asocia informatia de localizare la apelul catre 112, utilizatorul trebuie sa introduca in aplicatie numarul sau numerele de telefon aferente telefonului pe care este instalată aplicatia, pentru terminalele dual SIM.
La accesarea aplicatiei, pe ecranul telefonului se afiseaza latitudinea si longitudinea corespunzatoare pozitiei geografice in care se afla acesta, in sistemul de coordonate WGS84, cu o rezolutie de cel mult 5 zecimale, ceea ce echivaleaza cu o precizie de 1,1 metri la sol (precizia este limitata de caracteristicile receptorului GPS, o valoare tipica fiind 10 metri). La actionarea butonului Apel 112, aplicatia va extrage si transmite informatia de localizare in sistemul informatic al SNUAU, printr-un mesaj de date ce contine informatia de localizare (sau doua, in cazul in care apelantul are un telefon dual SIM si a completat in aplicatie ambele numere de telefon), prin protocolul de transfer https. Prelucrarea informatiilor de localizare GPS receptionate in sistemul informatic al SNUAU va avea la baza asocierea acestora cu apelurile primite la numarul de urgenta 112 de la acelasi numar de telefon care a generat mesajul transmis prin protocol https (similar cu prelucrarea informatiei de localizare primara de tip cell ID). Daca informatia de localizare nu este transmisa automat in sistemul 112, coordonatele pot fi transmise verbal de apelant si introduse si pozitionate manual pe harta, de catre operatorul 112.

Noutati

 • Nota de informare

  intocmita la recomandarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, referitoare la incidentul de securitate din data de 18.06.2019.

  Document »


  Comunicat de presa

  24.05.2019 referitor la alocarea de fonduri de catre Ministerul Sanatatii

  Intra »

 • Informatii

  privind recuperarea activa a pacientului, mobilizarea precoce si stilul sanatos de viata al acestuia

  Detalii »

 • Portal spital

  PROGRAMARI ONLINE
  Vizualizare rezultate analize medicale efectuate si alte detalii medicale.

  Intra »

 • Donare de sange

  Nu trebuie sa fii doctor ca sa salvezi o viata! Doneaza sange!

  Spitalul Municipal Dorohoi organizeaza donare de sange la sediul unitatii in zilele de 05 si 19 martie 2020.

 • Asociatia
  "Sanatatea dorohoienilor"

  Conform art. 84, alin. 2 din Codul Fiscal, orice contribuabil, poate dispune directionarea a 2% din impozitul pe venit, platit statului, catre orice organizatie non-guvernamentala (asociatie, fundatie etc.). Practic in acest fel dumneavoastra transmiteti statului modul in care doriti sa fie cheltuita o parte din impozitul pe venit. Aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare sau donatie, ci este o parte a impozitului pe venit deja achitat, care poate fi directionata de catre fiecare cetatean in parte catre entitatea dorita de acesta.

  Detalii »