Managerul Spitalului Municipal Dorohoi si-a inceput activitatea medicala in functia de medic specialist Chirurgie generala in luna septembrie 2000, iar din luna octombrie 2005 este medic primar. Ca manager al Spitalului Municipal Dorohoi, Dr. Andries Valerian, are o experienta de 10 ani, avand la activ doua mandate, primul mandat in perioada aprilie 2006 - noiembrie 2013, iar al doilea mandat incepand din luna iulie 2020 si pana in prezent.
Spitalul Municipal Dorohoi are o evolutie ascendenta in ceea ce priveste siguranta, satisfactia pacientilor si calitatea actului medical. S-au efectuat reparatii capitale in pavilionul Chirurgie, sectia Anestezie si Terapie Intensiva, Compartimentul Primiri Urgente si reparatii punctuale in toate pavilioanele. S-au achizitionat echipamente medicale de inalta tehnologie pentru Laboratorul de Radiologie si Imagistica Medicala (computer tomograf, ecografe), Laboratorul de Recuperare, Medicina fizica si Balneologie, Laboratorul de Analize medicale, sectia Chirurgie generala si ATI.
In 2006 spitalul avea 44 de medici, in prezent numarul acestora ajungand la 64 prin completarea echipei medicale cu medici din specialitatile: urologie, endocrinologie, dermatovenerologie, ortopedie si traumatologie, reumatologie, pneumologie, nefrologie, anatomie patologica. Mai mult, s-au alaturat echipei si medici din specialitatile deficitare: ATI, boli infectioase, radiologie si imagistica medicala, psihiatrie, chirurgie generala, medicina de urgenta, ORL, pediatrie, obstetrica-ginecologie, medicina interna, diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

SPITALUL MUNICIPAL DOROHOI ESTE IN PLIN PROCES DE REABILITARE SI DEZVOLTARE

In cadrul Spitalului Municipal Dorohoi se deruleaza proiecte de importanta majora dintre care unele sunt in curs de dezvoltare, unele intr-un stadiu foarte avansat, altele care trebuie sa inceapa.

''Am primit sapte incubatoare performante de la Ministerul Sanatatii, total investitii 478.000 lei, cu sprijinul Primariei Dorohoi. Din aceste 7 incubatore, 2 sunt foarte performante si sunt si incubatore pentru transport, ceea ce ne ajuta mult in cazul unui nou-nascut cu probleme.''

Manager Dr. Andries Valerian
REABILITARE AMBULATORIU DE SPECIALITATE

In luna august 2021 au inceput efectiv lucrarile de reabilitare a ambulatoriului, proiect in valoare de 2.200.000 euro, finantat dibn fonduri europene, POR, axa prioritara 8, cofinantare Primaria Municipiului Dorohoi. Toate cabinetele au fost mutate in cadrul celorlalte pavilioane, dupa cum urmeaza:
- pavilion Chirurgie, cabinetele: Chirurgie generala, Otorinolaringologie (ORL), Ortopedie-traumatologie, Urologie, Oftalmologie, Laborator Analize medicale (recoltari);
- pavilion Interne, cabinetele: Pneumologie, Diabet, nutritie si boli metabolice, Neurologie, Nefrologie, Medicina interna, Endocrinologie, Reumatologie, Cardiologie, Dermatovenerologie, Explorari functionale, Psiholog, Asistent social;
- pavilion Materno-infantil, cabinetele: Boli infectioase, Pediatrie, Obstetrica-ginecologie, Farmacie cu circuit inchis;
- pavilion Psihiatrie, cabinetul Psihiatrie.  
CONSTRUCTIE SCARA CHIRURGIE

Lucrarile la scara pentru evacuarea pacientilor imobilizati la pat, in caz de nevoie, s-au finalizat. Costul investitiei a fost de 667.000 lei, bani suportati de Primaria Dorohoi si Consiliul Local.
REABILITARE PAVILION MATERNO-INFANTIL

In toamna anului 2021 au inceput si lucrarile de reabilitare termica a acestui pavilion cu fonduri europene, POR axa prioritara 3, proiect in valoare de 7.100.000 euro.
Deocamdata s-au finalizat lucrarile la blocul alimentar care a fost dotat cu o linie de bucatarie profesionala in valoare de 95.000 lei.

     
     
     
     
     
     
CONSTRUCTIE LIFT PAVILION INTERNE

Va fi construit un lift pentru facilitarea transportului pacientilor in acest pavilion. Este foarte dificil de transportat bolnavii pe scari, pana la etajul doi, fapt pentru care proiectul este unul extrem de util. Valoarea proiectului este de 590.000 lei, finantat cu sprijinul Primariei Dorohoi. Constructia se afla in derulare.

CONSOLIDARE PAVILION PSIHIATRIE

Se analizeaza necesitatea unor lucrari de consolidare a constructiei sau daca trebuie demolata si construita o alta cladire. Indiferent de solutia tehnica care se va gasi, fie cladirea va fi consolidata din fonduri europene, fie se vor obtine bani prin CNI pentru constructia unei cladiri noi, este un castig pentru spital.


DOTAREA SPITALULUI MUNICIPAL DOROHOI CU ECHIPAMENTE SPECIFICE PENTRU GESTIONAREA CRIZEI SANITARE CAUZATE DE SARS-COV-2

Sursa de finantare este din fonduri europene - POIM, proiect in valoare de 14.493.958 lei. Termen de finalizare: 31.12.2023. Implica aparatura de ultima generatie in valoare de 13.709.0000 lei: CT, RMN, ecografe, electrocardiografe si altele pentru toate specialitatile spitalului. Ele sunt deja in etapa de licitatie. Vor fi aduse odata cu finalizarea proiectelor de reparatii capitale ale cladirilor in care vor fi instalate.
Toate cabinetele din ambulatoriu vor fi dotate cu aparate moderne la cererea medicilor specialisti care isi desfasoara activitatea in aceste cabinete.


PROIECT GAZE SI FLUIDE MEDICALE

Acest proiect implica suplimentarea si reabilitarea instalatiei de oxigen si fluide medicale prin racordarea la oxigen a tuturor paturilor din pavilioanele Interne si Chirurgie. Sursa de finantare este din fonduri europene - POIM, proiect in valoare de aproximativ 10.000.000 lei.


PNRR DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII SPITALICESTI PUBLICE, ECHIPAMENTE SI MATERIALE DESTINATE REDUCERII RISCULUI DE INFECTII NOSOCOMIALE.

Acest proiect urmareste prevenirea infectiilor nosocomiale din spital care implica aparatura si instalatii care sa scada numarul de infectii intraspitalicesti aparute la pacienti cu ocazia internarii. Se va construi o statie noua de sterilizare cu aparatura moderna pentru sterilizarea intregului spital. Proiectul este in curs de depunere.


Aceste proiecte au ca termen de finalizare perioada 2023-2025.
Activitatea medicala se desfasoara respectand circuitele si procedurile medicale avizate de catre DSP Botosani.
A fost necesara reorganizarea cabinetelor din ambulatoriu, acestea fiind mutate in pavilioanele din incinta spitalului, tocmai pentru a putea veni in sprijinul pacientilor, astfel ca acestia sa nu aiba de suferit prin inchiderea totala a lor. Se fac eforturi deosebite ca unele sectii sa nu fie inchise cu ocazia realizarii acestor proiecte, pentru obtinerea tuturor avizelor necesare functionarii lor si pentru ca activitatea medicala sa nu aiba de suferit.
Dupa finalizarea proiectelor aflate in derulare, imaginea Spitalului Municipal Dorohoi va fi complet schimbata. Un spital modern cu medici in aproape toate specialitatile, cu aparatura de ultima generatie si conditii de spitalizare foarte bune.
Spitalul Municipal Dorohoi este incadrat in categoria III de acreditare, "Acreditat cu rezerve" in baza Ordinului Presedintelui Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate nr. 385/05.11.2019, cu termen de valabilitate 04.11.2024, tocmai din cauza proiectelor aflate in derulare.

Se intentioneaza accesarea de noi proiecte europene de modernizare a spitalului, cum ar fi un proiect de digitalizare prin achizitionarea de calculatoare, retea de telemedicina.
Strategia conducerii urmareste:
- atragerea de personal medical calificat, in vederea implementarii unui act medical caracterizat prin profesionalism si siguranta ce corespund reglementarilor;
- extinderea si orientarea permanenta spre introducerea de servicii medicale noi;
- existenta unor conditii exceptionale de spitalizare si tratament pentru pacienti;
- utilizarea de echipamente de inalta tehnologie;
- buna pregatire profesionala a personalului atat a celui medical, cat si a celui auxiliar, prin participarea continua la programe de pregatire si formare profesionala.
In anul 2023, la Spitalul Municipal Dorohoi vor veni 9 medici noi in specialitatile: Cardiologie, Chirurgie generala, ORL, Ortopedie si Traumatologie, ATI, Obstetrica-Ginecologie, Pediatrie, Psihiatrie pediatrica si Gastroenterologie.

Conducerea Spitalului Municipal Dorohoi multumeste tuturor cetatenilor care au apelat la serviciile spitalului, pentru intelegerea situatiei create de desfasurarea simultana a mai multor proiecte, ceea ce duce la diminuarea confortului pacientului.
Toti pacientii nostri sunt si trebuie tratati cu acelasi respect si rabdare si pentru fiecare in parte trebuie gasita modalitatea de a-i face sa se simta confortabil pe parcursul vizitei, astfel incat la plecare sa fie lamuriti asupra diagnosticului si tratamentului.
De asemenea, conducerea spitalului multumeste pentru colaborare si implicare Primariei Municipiului Dorohoi, Consiliului Local, domnului Primar Dorin Alexandrescu si intregului personal medical si nemedical al institutiei.
Prin toate aceste proiect de dezvoltare, atat pe partea de constructii si reabilitare, cat si in ceea ce priveste dotarile, Spitalul Municipal Dorohoi va avea o noua infatisare, actul medical se va realiza la un alt nivel, siguranta si tratarea pacientului imbunatatindu-se substantial.Nefrologia

Nefrologia este ramura medicinei interne care se ocupa cu studiul patologiei renale (a rinichilor), trateaza patologia non-chirurgicala, pre- si post-chirurgicala, precum si afectarea rinichilor in boli sistemice: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, vasculite, colagenoze.

Afectiuni nefrologice frecvente:
- Insuficienta renala acuta, cronica pierderea rapida a functiei renale;
- Infectii urinare recurente sau cronice, inalte (pielonefrite) sau joase (cistite, uretrite);
- Proteinurie evidentierea proteinelor in urina (albumina fiind una dintre cele mai importante);
- Neoplasm renal (cancer) o afectiune maligna, al carei tratament este deseori elaborat de catre o echipa multidisciplinara.

Consultatia de specialitate, completata de ecografia renala, examenul sumar de urina si investigatiile sanguine specifice in unele cazuri (produsi de retentie azotata, probe de inflamatie, etc.) diagnosticheaza si stabileste tratamentul specific pentru afectiuni foarte frecvente in practica medicala: infectii urinare, litiaza renala, guta, insuficienta renala, boli chistice ale rinichiului, glomerulonefrite, tumori renale.

Specialistul nefrolog precizeaza utilitatea si momentul initierii dializei, tipul de dializa indicat fiecarui caz in parte, monitorizeaza evolutia si trateaza complicatiile pacientilor aflati in tratament prin dializa cronica.

Detalii »

Preventia este medicina viitorului

"Sa scoatem sanatatea din spitale si sa o dezvoltam mai mult in scoli, in intreprinderi, oriunde in cotidianul indivizilor" Prof. Luc Montagnier

Activitatea preventiva este sustinuta in toate programele de sanatate adoptate in forurile internationale ca fiind singura metoda eficienta si ieftina care poate limita riscul imbolnavirilor si rata mortalitatii.
Speranta de viata a crescut in medie cu 30 de ani, viata se imbunatateste considerabil datorita noilor descoperiri tehnologice, insa, pe frontul opus, ataca virusurile, bacteriirle si maladiile. Apar boli grave la copii, iar la adulti cancere, reumatisme, boli cardiovasculare si neuro-degenerative, probleme care uneori pot fi tinute in frau, dar foarte rar vindecate.

Preventia este necesara, ieftina si eficienta. Exista dovezi clare asupra eficientei activitatilor preventive in reducerea morbiditatii si mortalitatii asociate cu un numar mare de boli. Imunizarile au dus la eradicarea variolei si a poliomielitei. Recunoasterea precoce a HTA, hiperlipidemiei si modificarea stilului de viata au contribuit la scaderea numarului de cazuri de infarct miocardic si AVC. Daca bolile acute pot fi controlate prin vaccinare, colile cronice si cancerele au scapat de sub control. Predispozitia Romaniei pentru bolile cronice se datoreaza nivelului socio-economic scazut si imbatranirii populatiei ca urmare a scaderii natalitatii.

Medicul de familie, prin activitatea medicala continua pe care o defasoara este cel care asigura asistenta medicala atat omului bolnav, cat si omului sanatos, el este acela care trebuie sa acorde laturii preventive o mare importanta. Interventiile preventive recomandate in practica clinica sunt: imunizarea, consilierea, testele screening si chimioprofilaxia, metode ce pot preveni peste 80 de boli.

Din pacate, nici cei mai iscusiti medici nu pot avea grija de sanatatea noastra asa cum putem avea noi zi de zi. Acordandu-i organismului si psihicului nostru hrana de calitate, practicand exercitii fizice moderate si odihnindu-ne, putem preveni instalarea bolilor. Pentru o buna functionare a organismului se recomanda consumul de fructe si legume cat mai putin prelucrate termic pentru ca doar asa ne putem bucura de antioxidantii de care acestea dispun. Insa consumul de antioxidanti in exces dauneaza. De aceea, nu luati suplimente alimentare fara recomandarea medicilor specialisti. O alimentatie echilibrata trebuie sa contina cantitati moderate de zaharuri, proteine si grasimi, mai ales sub forma de acizi grasi polinesaturati. Consumul de somon, ton, sardine, ulei de masline extravirgin, nuci, seminte de canepa este foarte benefic.

Multi doctori enumera stresul printre factorii care au declansat o anumita afectiune. Cand ne supunem timp indelungat unor situatii stresante, nu ne odihnim, nu ne alimentam si hidratam corespunzator, suntem sedentari, exista riscul sa apara imbolnavirea, fiecare din acesti factori avand contributia sa.

Educarea pacientilor consta in informarea acestora astfel incat sa inteleaga ce inseamna un stil de viata sanatos si motivarea in vederea adoptarii unui regim de viata echilibrat, a efectuarii unor controale medicale regulate, a respectarii tratamentului recomandat si constientizarii riscurilor la care se expun in caz contrar. Elaborarea unei legi a preventiei in sanatate pentru introducerea unor programe care sa promoveze atat sanatatea cat si prevenirea bolilor este imperios necesara pentru ca a avea o populatie sanatoasa.

Detalii »

Certificari • Certificat de inregistrare pentru recunoasterea Sistemului de Management al Calitatii in conformitate cu cerintele ISO 9001:2015

  Detalii »

 • Certificat de inregistrare pentru recunoasterea Sistemului de Management de Mediu in conformitate cu ISO 14001:2015

  Detalii »

 • Certificat de inregistrare pentru recunoasterea Sistemului de Management al Calitatii in conformitate cu cerintele ISO 45001:2018

  Detalii »

 • Certificat de acreditare a Laboratorului de analize medicale care satisface cerintele SR EN ISO 15189:2007

  Detalii »Noutati

 • INFORMATII COVID


  MEDICI NOI

  Echipei medicale a Spitalului Municipal Dorohoi i s-au alaturat inca patru medici specialisti:
  - Dr. Afloroaei Andreia, medic specialist ATI;
  - Dr. Caeru Alina Teodora, medic specialist ORL;
  - Dr. Slabu Teodor Alexandru, medic specialist Cardiologie;
  - Dr. Cercel Sebastian Ciprian, medic specialist Ortopedie si traumatologie.
  Suntem foarte incantati sa le uram bun venit ca noi membri ai unitatii noastre. Credem cu tarie ca abilitatile si cunostintele lor ne vor ajuta sa atingem ceea ce ne propunem si asteptam cu nerabdare sa lucram impreuna, dupa confirmarea ca medici specialisti si obtinerea codurilor de parafa.
  Preocuparea continua a Comitetului Director este de a completa echipa cu medici in specialitati noi si deficitare: Gastroenterologie, Oncologie, etc.
  Le uram noilor colegi mult succes!


  ANUNT LICITATIE 05.05.2021

  inchirieri spatii (domeniul public)

  Document »
  Nota de informare

  intocmita la recomandarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, referitoare la incidentul de securitate din data de 18.06.2019.

  Document »


  Comunicat de presa

  24.05.2019 referitor la alocarea de fonduri de catre Ministerul Sanatatii

  Document »

 • Informatii

  privind recuperarea activa a pacientului, mobilizarea precoce si stilul sanatos de viata al acestuia

  Detalii »

 • Portal spital

  PROGRAMARI ONLINE
  Vizualizare rezultate analize medicale efectuate si alte detalii medicale.

  Intra »

 • Donare de sange

  Nu trebuie sa fii doctor ca sa salvezi o viata! Doneaza sange!

  Spitalul Municipal Dorohoi, in colaborare cu Centrul de Transfuzii Botosani, organizeaza donare de sange la sediul unitatii in data de 23 mai 2023.
  Va asteptam cu speranta si mult interes in salvarea pacientilor nostri!

 • Asociatia
  "Sanatatea dorohoienilor"

  Conform art. 84, alin. 2 din Codul Fiscal, orice contribuabil, poate dispune directionarea a 2% din impozitul pe venit, platit statului, catre orice organizatie non-guvernamentala (asociatie, fundatie etc.). Practic in acest fel dumneavoastra transmiteti statului modul in care doriti sa fie cheltuita o parte din impozitul pe venit. Aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare sau donatie, ci este o parte a impozitului pe venit deja achitat, care poate fi directionata de catre fiecare cetatean in parte catre entitatea dorita de acesta.

  Detalii »