Nefrologia

Nefrologia este ramura medicinei interne care se ocupa cu studiul patologiei renale (a rinichilor), trateaza patologia non-chirurgicala, pre- si post-chirurgicala, precum si afectarea rinichilor in boli sistemice: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, vasculite, colagenoze.

Afectiuni nefrologice frecvente:
- Insuficienta renala acuta, cronica pierderea rapida a functiei renale;
- Infectii urinare recurente sau cronice, inalte (pielonefrite) sau joase (cistite, uretrite);
- Proteinurie evidentierea proteinelor in urina (albumina fiind una dintre cele mai importante);
- Neoplasm renal (cancer) o afectiune maligna, al carei tratament este deseori elaborat de catre o echipa multidisciplinara.

Consultatia de specialitate, completata de ecografia renala, examenul sumar de urina si investigatiile sanguine specifice in unele cazuri (produsi de retentie azotata, probe de inflamatie, etc.) diagnosticheaza si stabileste tratamentul specific pentru afectiuni foarte frecvente in practica medicala: infectii urinare, litiaza renala, guta, insuficienta renala, boli chistice ale rinichiului, glomerulonefrite, tumori renale.

Specialistul nefrolog precizeaza utilitatea si momentul initierii dializei, tipul de dializa indicat fiecarui caz in parte, monitorizeaza evolutia si trateaza complicatiile pacientilor aflati in tratament prin dializa cronica.

Detalii »

Preventia este medicina viitorului

"Sa scoatem sanatatea din spitale si sa o dezvoltam mai mult in scoli, in intreprinderi, oriunde in cotidianul indivizilor" Prof. Luc Montagnier

Activitatea preventiva este sustinuta in toate programele de sanatate adoptate in forurile internationale ca fiind singura metoda eficienta si ieftina care poate limita riscul imbolnavirilor si rata mortalitatii.
Speranta de viata a crescut in medie cu 30 de ani, viata se imbunatateste considerabil datorita noilor descoperiri tehnologice, insa, pe frontul opus, ataca virusurile, bacteriirle si maladiile. Apar boli grave la copii, iar la adulti cancere, reumatisme, boli cardiovasculare si neuro-degenerative, probleme care uneori pot fi tinute in frau, dar foarte rar vindecate.

Preventia este necesara, ieftina si eficienta. Exista dovezi clare asupra eficientei activitatilor preventive in reducerea morbiditatii si mortalitatii asociate cu un numar mare de boli. Imunizarile au dus la eradicarea variolei si a poliomielitei. Recunoasterea precoce a HTA, hiperlipidemiei si modificarea stilului de viata au contribuit la scaderea numarului de cazuri de infarct miocardic si AVC. Daca bolile acute pot fi controlate prin vaccinare, colile cronice si cancerele au scapat de sub control. Predispozitia Romaniei pentru bolile cronice se datoreaza nivelului socio-economic scazut si imbatranirii populatiei ca urmare a scaderii natalitatii.

Medicul de familie, prin activitatea medicala continua pe care o defasoara este cel care asigura asistenta medicala atat omului bolnav, cat si omului sanatos, el este acela care trebuie sa acorde laturii preventive o mare importanta. Interventiile preventive recomandate in practica clinica sunt: imunizarea, consilierea, testele screening si chimioprofilaxia, metode ce pot preveni peste 80 de boli.

Din pacate, nici cei mai iscusiti medici nu pot avea grija de sanatatea noastra asa cum putem avea noi zi de zi. Acordandu-i organismului si psihicului nostru hrana de calitate, practicand exercitii fizice moderate si odihnindu-ne, putem preveni instalarea bolilor. Pentru o buna functionare a organismului se recomanda consumul de fructe si legume cat mai putin prelucrate termic pentru ca doar asa ne putem bucura de antioxidantii de care acestea dispun. Insa consumul de antioxidanti in exces dauneaza. De aceea, nu luati suplimente alimentare fara recomandarea medicilor specialisti. O alimentatie echilibrata trebuie sa contina cantitati moderate de zaharuri, proteine si grasimi, mai ales sub forma de acizi grasi polinesaturati. Consumul de somon, ton, sardine, ulei de masline extravirgin, nuci, seminte de canepa este foarte benefic.

Multi doctori enumera stresul printre factorii care au declansat o anumita afectiune. Cand ne supunem timp indelungat unor situatii stresante, nu ne odihnim, nu ne alimentam si hidratam corespunzator, suntem sedentari, exista riscul sa apara imbolnavirea, fiecare din acesti factori avand contributia sa.

Educarea pacientilor consta in informarea acestora astfel incat sa inteleaga ce inseamna un stil de viata sanatos si motivarea in vederea adoptarii unui regim de viata echilibrat, a efectuarii unor controale medicale regulate, a respectarii tratamentului recomandat si constientizarii riscurilor la care se expun in caz contrar. Elaborarea unei legi a preventiei in sanatate pentru introducerea unor programe care sa promoveze atat sanatatea cat si prevenirea bolilor este imperios necesara pentru ca a avea o populatie sanatoasa.

Detalii »

Certificari  • Certificat de inregistrare pentru recunoasterea Sistemului de Management al Calitatii in conformitate cu cerintele ISO 9001:2015

    Detalii »

  • Certificat de inregistrare pentru recunoasterea Sistemului de Management de Mediu in conformitate cu ISO 14001:2015

    Detalii »

  • Certificat de inregistrare pentru recunoasterea Sistemului de Management al Calitatii in conformitate cu cerintele ISO 45001:2018

    Detalii »

  • Certificat de acreditare a Laboratorului de analize medicale care satisface cerintele SR EN ISO 15189:2007

    Detalii »Noutati

  • SPITALUL MUNICIPAL DOROHOI ESTE IN PLIN PROCES DE REABILITARE SI DEZVOLTARE

    Se deruleaza 8 proiecte de importanta majora dintre care unele sunt in curs de dezvoltare, unele intr-un stadiu foarte avansat, altele care trebuie sa inceapa.

    ''Am primit sapte incubatoare performante de la Ministerul Sanatatii, total investitii 478.000 lei, cu sprijinul Primariei Dorohoi. Din aceste 7 incubatore, 2 sunt foarte performante si sunt si incubatore pentru transport, ceea ce ne ajuta mult in cazul unui nou-nascut cu probleme.''

    Manager Dr. Andries Valerian

    REABILITARE AMBULATORIU DE SPECIALITATE

    In luna august au inceput efectiv lucrarile de reabilitare a ambulatoriului, proiect in valoare de 2.200.000 euro. Toate cabinetele au fost mutate in cadrul celorlalte pavilioane, dupa cum urmeaza:
    - pavilion Chirurgie, cabinetele: Chirurgie generala, Otorinolaringologie (ORL), Ortopedie-traumatologie, Urologie, Oftalmologie, Laborator Analize medicale (recoltari);
    - pavilion Interne, cabinetele: Diabet, nutritie si boli metabolice, Neurologie, Nefrologie, Medicina interna, Endocrinologie, Reumatologie, Cardiologie, Dermatovenerologie, Explorari functionale, Psiholog, Asistent social;
    - pavilion Materno-infantil, cabinetele: Boli infectioase, Pediatrie, Obstetrica-ginecologie, Dispensar TBC, Farmacie cu circuit inchis;
    - pavilion Psihiatrie, cabinetul Psihiatrie.
    CONSTRUCTIE SCARA CHIRURGIE

    Pavilionul Chirurgie a mai fost supus unui proces de reabilitare in anii anteriori. Acolo problema majora este scara pentru evacuarea pacientilor imobilizati la pat, in caz de nevoie. Durata de implementare a acestui proiect este de 2-3 luni, iar costul investitiei este de 667.000 lei, bani suportati de Primaria Dorohoi si Consiliul Local.
    REABILITARE PAVILION MATERNO-INFANTIL

    In toamna acestui an vor incepe si lucrarile de reabilitare termica a acestui pavilion cu fonduri europene, proiect in valoare de 7.100.000 euro.
    CONSTRUCTIE LIFT PAVILION INTERNE

    Va fi construit un lift, dorinta mare a tuturor cadrelor medicale care lucreaza in acest pavilion. Este foarte dificil de transportat bolnavii pe scari, pana la etajul doi, fapt pentru care proiectul este unul extrem de util. Valoarea proiectului este de 590.000 lei, finantat cu sprijinul Primariei Dorohoi. Constructia acestui lift va fi facuta in exterior, spre pavilionul administrativ.


    CONSOLIDARE PAVILION PSIHIATRIE

    Se analizeaza necesitatea unor lucrari de consolidare a constructiei sau daca trebuie demolata si construita o alta cladire. Indiferent de solutia tehnica care se va gasi, fie cladirea va fi consolidata din fonduri europene, fie se vor obtine bani prin CNI pentru constructia unei cladiri noi, este un castig pentru spital.


    PROIECT POIM

    O veste excelenta este si aceea ca s-a obtinut un proiect prin POIM pentru decontarea cheltuielilor din starea de urgenta; toti banii care s-au cheltuit in cele doua luni pe materiale consumabile, vor fi recuperati, cu conditia de achizitionare de materiale similare. Totodata, spitalul are asigurata prin acest proiect aparatura medicala implicata in diagnosticul si tratamentul pacientilor COVID. Aici sunt incluse aparate extrem de performante, pe care Spitalul Municipal Dorohoi nu si le-ar fi putut permite: un computer tomograf nou, un RMN, aparatura de radiologie, inclusiv radiologie portabila pentru serviciul de ortopedie si multe alte aparate. Valoare totala proiect 3.000.000 euro.


    PROIECT FLUIDE SI GAZE MEDICINALE

    Acesta este finantat de asemenea din fonduri europene. De realizarea acestui proiect vor beneficia pavilioanele Chirugie si Interne.    ANUNT LICITATIE 05.05.2021

    inchirieri spatii (domeniul public)

    Document »
    Medici noi la Spitalul Municipal Dorohoi

    Echipei medicale a Spitalului Municipal Dorohoi i s-au alaturat urmatorii medici specialisti:
    - Dr. Hugianu Monica, medic specialist reumatologie, care isi va desfasura activitatea atat in cadrul compartimentului Reumatologie, cat si in cadrul ambulatoriului, Cab. Reumatologie, incepand cu data de 15.01.2022;
    - Dr. Pascariu Andreea-Emanuela, medic specialist pneumologie, cu activitate in cadrul Cab. Pneumologie din ambulatoriu cu program intre orele 8:00-15:00, incepand cu data de 03.01.2022;
    - Dr. Pavel Elena, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu activitate in ambulatoriu Cab. Obstetrica-Ginecologie si sectia Obstetrica-Ginecologie, incepand cu 03.01.2022.
    Acestia vor efectua consultatii cu bilete de trimitere de la medicii de familie/specialisti sau contra cost.
    De asemenea, in perioada urmatoare vor mai fi scoase la concurs posturi pe specialitatile care sunt inca deficitare: ATI, medicina de urgenta, pediatrie, radiologie, cardiologie.


    Nota de informare

    intocmita la recomandarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, referitoare la incidentul de securitate din data de 18.06.2019.

    Document »


    Comunicat de presa

    24.05.2019 referitor la alocarea de fonduri de catre Ministerul Sanatatii

    Intra »

  • Informatii

    privind recuperarea activa a pacientului, mobilizarea precoce si stilul sanatos de viata al acestuia

    Detalii »

  • Portal spital

    PROGRAMARI ONLINE
    Vizualizare rezultate analize medicale efectuate si alte detalii medicale.

    Intra »

  • Donare de sange

    Nu trebuie sa fii doctor ca sa salvezi o viata! Doneaza sange!

    Spitalul Municipal Dorohoi organizeaza donare de sange la sediul unitatii in zilele de 05 si 19 martie 2020.

  • Asociatia
    "Sanatatea dorohoienilor"

    Conform art. 84, alin. 2 din Codul Fiscal, orice contribuabil, poate dispune directionarea a 2% din impozitul pe venit, platit statului, catre orice organizatie non-guvernamentala (asociatie, fundatie etc.). Practic in acest fel dumneavoastra transmiteti statului modul in care doriti sa fie cheltuita o parte din impozitul pe venit. Aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare sau donatie, ci este o parte a impozitului pe venit deja achitat, care poate fi directionata de catre fiecare cetatean in parte catre entitatea dorita de acesta.

    Detalii »